Dag 21 en 22

5 augustus 2025 - Zundert, Nederland

We ontbijten op ons gemak. Met 600 km voor de boeg waarvan 560 km snelweg zullen we hopelijk onderweg niet al te veel meemaken. Het ontbijt is eenvoudig maar smaakt prima. De trampolines waren zoals verwacht niet echt succesvol in het bezorgen van een goede nachtrust. Als ik op m’n rug lag en mijn billen omhoog bracht en met enige kracht naar beneden liet vallen werd ik zo hoog afgeschoten dat ik met mijn neus net het plafond kon aantippen. En dat lag niet alleen aan mijn grote neus. Dat heb ik dus een paar keer gedaan vannacht. Ik werd er steeds beter in totdat ik me realiseerde dat er wel geslapen moet worden. Verbaasd werd ik na een paar uur wakker omdat het dus toch gelukt was om in slaap te vallen. Ben benieuwd hoe Antón Agripilador de nacht is doorgekomen. Wellicht moeten zij hem van het plafond afkrabben. Hopelijk slapen we vannacht beter. We rijden de snelweg op nadat we  zo’n 40 km binnendoor hebben gereden. We rijden op cruisecontrol 145 km/u. Dat is prima te doen en dat is ook een snelheid waar je niet de hele tijd hoeft te remmen voor weggebruikers met een ander gevoel voor snelheid. We maken niets mee, behalve de altijd weer voorspelbare situatie van een jonge knul in een snelle auto. We naderen de auto van de knul en voordat we hem inhalen, geeft het mannetje gas bij. Geen probleem, wij blijven onze snelheid aanhouden. Na 10 minuten laat hij zijn gas wat los tot ik vlak achter hem komt te rijden en hij doet zijn alarmlichten aan. Of hij wil ons ergens op wijzen of…. Ja hoor, hij vraagt om een wedstrijd. Dat gebeurt je regelmatig op de motor. El ziet het gebeuren en vraagt me voorzichtig te doen. Ik ga naast de knul rijden en en hij kijkt nog lachend opzij. Hij duwt zijn gas in maar heeft al heel snel in de gaten dat het tegen een motor als de mijne heel weinig zin heeft. Ik schakel twee versnellingen terug en speel wat met mijn gas en na een paar seconden geeft hij het al op voordat het wel heel gênant voor hem wordt. We lachen naar elkaar en hij gaat achter ons rijden. Ach zo heb je toch weer wat te doen. We komen aan bij Le Dauphin in Salbris, zo’n 200 km ten zuiden van Parijs. Ook hier worden we echt geweldig welkom geheten door een leuke Franse dame die Engels spreekt en zelfs wat woorden Nederlands spreekt. Het tijdperk van de arrogante Fransen lijkt voorbij. Vorig jaar hadden wij ook al fijne ervaringen in Frankrijk opgedaan en dat is nu zeker niet anders. De kamers zijn eenvoudig maar het restaurant is dat zeker niet van het kleine hotelletje. We hadden het al gezien bij het boeken en dat bleek te kloppen. Deze chef kan er wat van. We brengen de gemiddelde leeftijd overigens wel behoorlijk omlaag want we weten ons omgeven met mensen die volgens mij de Franse Revolutie nog hebben meegemaakt.

De menukaart is uiteraard in het Frans en mijn oog valt op het dessert Crème Brûllée. Voor de meesten niets geks mee maar ik heb daar dus weer een trigger: het liedje van John Tana. Als je wil weten wie dat is, zie HIER zijn website . Hij is immens populair in Limburg en hij maakt humoristische vertalingen van Franse liedjes. Ik ben fan. Het bekende lied Lac de Connemara van Michel Sardou heeft hij vertaald naar een tekst waar hij opsomt wat hij allemaal lekker vindt en daarvan steeds zwaarder wordt.

De originele tekst is:

Terre brûlée au vent, Des landes de pierres

Autour des lacs, c'est pour les vivants

Un peu d'enfer, le Connemara

Des nuages noirs qui viennent du nord

Colorent la terre, les lacs, les rivières

C'est le décor du Connemara

De tekst van John Tana:

Crème brûlée.. Roquefort.. Salade Nicoise..

Paté..Gratin, Châteauneuf-du -pape..

Niks euverslaon, Daan koom ich mer aon,

Kiek miech neet raar aon, Iech eet wat vaan diech is blieve stoan

Iech wil un dessert veurdat ich gaon, Daan kom ich mer aon.

Briljant bedacht. HIER kun je zijn clip zien van dit liedje. Echt een aanrader, dan snap echt wat ik wat ik bedoel

Het eten is echt goed en daarna gaan we op tijd slapen. Morgen weer 600 km snelweg. Gelukkig wonen we in het zuiden , slechts 1 km van de Belgische grens af. Dat scheelt weer wat kilometers.

De nacht en het ontbijt brengt niet veel bijzonders. We stappen op de motoren en beginnen aan de laatste etappe: naar huis. Het is druk bij Parijs en voor Antwerpen maar het verloopt allemaal prima. Zelfs op het gevaarlijkste stuk van de reis, België, gebeuren nu geen gekke dingen. Altijd knap hoe onze zuiderburen een standaard/eenvoudige verkeerssituatie  kunnen omtoveren in “hoe verzin je het” of “je had één taak”.
We rijden eerst langs ons oudste zoon en schoondochter om hun, maar vooral onze kleindochter Pia, even te knuffelen. Ach wat hebben we haar gemist. We hebben elkaar ruim 5 weken niet gezien omdat zij eerder met vakantie gingen. Maar Pia van 1,5 herkent ons meteen en “Oma” en “Opa” komt er nog mooier uit dan voorheen, net als heel veel nieuwe woorden. Ze knuffelt ons echt en het voelt fijn weer thuis te zijn. Daarna naar huis waar de Floyd, ons ongeleid projectiel annex grote hond, uitbundig begroet en de varkens Betty en Amy Schweinhouse ons luid knorrend verwelkomen. Na een super vakantie zijn we blij ook weer thuis te zijn. En alles is zonder noemenswaardige problemen verlopen en dat is ook fijn natuurlijk. Onze beide moeders zijn wellicht nog het meest blij, dat we weer veilig thuis zijn. We willen jullie enorm bedanken voor alle leuke reacties die jullie achtergelaten hebben op reislogger. Het is zo leuk jullie reacties te lezen. Nu komt de periode weer waarin we ons volgende avontuur gaan uitstippelen. Daar gaan we ons op oriënteren de aankomende maanden. Bij leven en welzijn uiteraard. Groetjes Ellen en Peter

Klik HIER voor de film van de afgelopen twee dagen. Hoe Ellen het voor elkaar krijgt weet ik niet, maar zelfs van twee dagen snelweg weet zij nog iets leuks te maken. Het is een gave…

1. Anja Vd Plasse:
    6 augustus 2025
    Ahhh jammer dat jullie reis er weer op zit. Had best nog 4 weken mogen duren hahaha. Waren jullie iets eerder weg dan dat de verslagen kwamen of heb ik dat verkeerd? Nou ik ga de highlights er zeker uithalen en mocht ik jullie routes nodig hebben dan neem ik wel contact op. Ik vind het ook leuk om zelf in elkaar te puzzelen met wat tips van anderen 😉 bedankt voor de leuke hilarische en leerzame verhalen, en de prachtige opnames met mooie muziek erbij. Helemaal top 👌🏻👌🏻
  2. Ellen en Peter:
    6 augustus 2025
    We reisden ongeveer 3 dagen vooruit. De ervaring leert dat door vermoeidheid of bijvoorbeeld slecht internet het niet altijd lukt om dezelfde dag nog alles te fixen. Op deze manier geven we onszelf iets meer tijd. Want ja….. vakantie hè 😅. Mocht je wat kunnen gebruiken dan hoor ik het wel. Super leuk weer dat je ons zo enthousiast volgde. Dank je voor je berichten en tot de volgende reis (van jullie en van ons 😉)
  3. Dorothe:
    6 augustus 2025
    Super mooie reis geweest. Fijn dat jullie heelhuids zijn thuis gekomen. Dank je wel voor het mogen meegenieten.
  4. Ellen en Peter:
    6 augustus 2025
    Dankjewel weer voor het enthousiaste volgen en je berichten. Dat maakt het voor ons ook extra leuk om te delen. Tot ons volgende avontuur!
  5. Jolanda:
    6 augustus 2025
    Super mooie reis weer, Bedankt voor de mooie verhalen en filmpjes
  6. Ellen en Peter:
  7. Peet:
    6 augustus 2025
    Welkom thuis en wat moet de knuffel van Pia, zonder enige twijfel, heerlijk aangevoeld hebben.
  8. Ellen en Peter:
    6 augustus 2025
    Dat zonder twijfel en ook niet onbelangrijk: ze kent het woord motor al 🤩
  9. Nicole:
    6 augustus 2025
    Welkom thuis; we hebben weer genoten van jullie avonturen. Tot gauw X
  10. Ellen en Peter:
    6 augustus 2025
    Super leuk dat je weer volgde. Het maakt het voor ons extra leuk om te delen en het scheelt weer een hoop bijkletsen. Al die tijd dat we praten kunnen we geen wijn drinken 🤪😅😘Tot snel!
  11. Nicole:
    6 augustus 2025
    🤣🤣🤣; wij kunnen dat; kletsen en wijnen tegelijk!
  12. Tineke:
    6 augustus 2025
    Mooier thuiskomen als met een dikke knuffel van je Pia kan toch niet. Dank voor alle mooie verhalen en filmpjes en foto's. Toppie🥰😆💋
  13. Ellen en Peter:
    6 augustus 2025
    Lieve eigenzinnige Pia 💖 Zo leuk ook dat je telkens op de verhalen en filmpjes reageert. Dat maakt het voor ons extra leuk om te delen.
  14. Susanne:
    6 augustus 2025
    Jammer dat jullie reis weer voorbij is. Genoten van de verhalen en filmpjes (Ellen je hebt een heel fijne stem!).
    Ook deze afsluiter was weer hilarisch Peter! Ben benieuwd naar de volgende bestemming.
  15. Ellen en Peter:
    6 augustus 2025
    Thanks Susanne, leuk dat je ons zo enthousiast gevolgd hebt en dank je voor je berichten. Dat maakt het voor ons extra leuk om te delen. Tot ons volgende avontuur!
  16. Hans de preud'homme:
    6 augustus 2025
    Goed dat jullie weer veilig thuis zijn!!!😘
  17. Ellen en Peter:
    6 augustus 2025
    Is ook weer lekker om thuis te zijn. Tot snel 😘
  18. Goos:
    6 augustus 2025
    Fijn dat jullie weer thuis zijn. Veilig en heel!
    Ik heb weer genoten.
    De Pyreneeën staanook op mijn lijst..... volgend jaar?
  19. Ellen en Peter:
    Zeker een aanrader Goos!
  20. Occo:
    6 augustus 2025
    Mooie reis en een leuk verslag. Jullie moeten nog maar eens langzaam uitleggen hoe jullie aan al die bijzondere logeeradressen zijn gekomen…
  21. Ellen en Peter:
    7 augustus 2025
    Ik stel voor onder het genot van een bak koffie na enige rek- en strekinspanning 😉
  22. Bertine:
    7 augustus 2025
    Ik sluit me aan bij de vorige schrijvers: jammer dat t voorbij is, maar ik heb ook genoten. Wel rijst bij mij toch een vraag: zijn alle volgers bekenden, vrienden, familie ofniet als ik eentje die een paar jaar geleden is aangehaakt vanwege de leuke filmpjes en de hilarische verhalen?
    Nou in ieder geval tot een volgende reis, ik ga weer mee!
  23. Ellen en Peter:
    7 augustus 2025
    Leuk Bertine dat je er zo van genoten hebt en leuk ook dat je telkens een reactie schrijft. Dat maakt het voor ons ook extra leuk om te delen. Een klein deel van onze “volgers” zijn familie of vrienden/bekenden. Er zijn er dus velen zoals jij 😉 Tot ons volgende avontuur.
  24. Ada:
    8 augustus 2025
    Lieve El en Peet, fijn dat jullie weer veilig thuis zijn. Wat heb ik genoten van jullie verhalen. Peet, je bent hilarisch! Ik heb regelmatig hardop zitten lachen! En El, wat een kunst om zulke mooie filmpjes in elkaar te kunnen zetten.
    Maak maar weer mooie plannen, dan spring ik bij de volgende reis weer graag achterop. Liefs voor jullie.
  25. Ellen en Peter:
    8 augustus 2025
    Lief, dankjewel Ada. Dan genieten we dubbel zullen we maar zeggen. Ik hou een plekje vrij achterop voor je!
  26. Reinier Nederhoed:
    11 augustus 2025
    Alsof ik er bij was..... wat een heerlijk verslag, prachtige foto's en filmpjes!. Tot de volgende 👍💕!
  27. Ellen en Peter:
    11 augustus 2025
    Leuk dat je ons gevolgd hebt Rein. We zijn alweer nieuwe plannen aan het uitbroeden😅😉
  28. Maatje:
    11 augustus 2025
    Ellen en Peter👏👏 super geweldig genoten van jullie 🏍🏍 vakantie👊 hele mooie filmpjes van jou Ellen geweldig👌 en de hilarische verslagen van Peter 🙃🤣🙃 super om te lezen veel gelachen👊 fijn dat jullie weer veilig thuis zijn en zeker tot de volgende😉😉
  29. Ellen en Peter:
    11 augustus 2025
    Dankjewel Maarten. Leuk dat je zo meegenoten hebt. Dank je voor je enthousiaste reacties, dat maakt het voor ons extra leuk om te delen. We zijn alweer aan het broeden op nieuwe plannen. Dus graag tot het volgende avontuur!